Latest Entries »

Kita mesti berubah

AR fenomena

Oleh Cassaleonova.wordpress.com
Gambar source Google.com
 

teknologi AR juga boleh digunakan dalam pengurusan dan perancangan bandar melalui model yang dihasilkan.

 


Pernahkah anda menonton filem Terminator? Masihkah anda ingat babak yang memaparkan pandangan daripada mata robot Terminator yang mampu menunjukkan informasi bersebelahan sesuatu objek dilihat olehnya?

Ia seolah-olah seperti anda sedang memakai cermin mata khas yang mampu memaparkan imej tiga dimensi (3D) serta informasi berkenaan subjek yang sedang dilihat.

Mungkin suasana tersebut merupakan antara contoh terbaik bagi menerangkan teknologi Augmented Reality (AR) yang sedang dibangunkan di Malaysia kini.

AR diasaskan oleh Tom Caudell pada 1992 untuk kegunaan dalam projek pemasangan wayar elektrik di syarikat Boeing.

Ia merupakan antara teknologi pengimejan yang sangat baru dan jarang digunakan pada ketika itu namun teknologi tersebut didapati amat membantu juruteknik kapal terbang dalam proses pendawaian elektrik dengan betul dan tepat.

Apakah teknologi AR yang sebenar? Ia merupakan gabungan dunia sebenar dan data yang dihasilkan komputer lalu dipersembahkan secara visual.

Di negara ini, teknologi berkenaan telah diperkenalkan oleh syarikat Friendly Rabbit Media (FRM) Sdn. Bhd. yang bertanggungjawab menghasilkan perisian bagi telefon bimbit seperti filem pendek, animasi 3D, permainan dan pelbagai aplikasi lain.

Menurut pengasas FRM Sdn. Bhd., Amar Zulkifli, jika dahulu teknologi AR boleh dikatakan fiksyen sains semata-mata namun tidak lagi pada hari ini.

“Sebenarnya, kita telah banyak didedahkan dengan teknologi AR dalam filem-filem terbitan Hollywood.

“Contoh paling mudah, teknologi tersebut telah digunakan dalam filem Terminator yang di hasilkan pada seawal tahun 1984 lagi,” ujar beliau ketika di temui baru-baru ini.

Teknologi AR terdiri daripada dua jenis

Pertama, ia berdasarkan penanda untuk melihat imej yang dihasilkan kawasan yang bertanda akan dihalakan kepada kamera komputer.

Apabila tanda tersebut dikesan, imej produk berbentuk 3D akan keluar di dalam video yang diambil dan bersiar secara langsung.

Kedua, berdasarkan mercu tanda atau lokasi di mana sistem AR akan diprogramkan bersama informasi berkenaan lokasi yang anda rakamkan melalui kamera telefon pintar.

Namun sistem tersebut bergantung kepada maklumat yang disediakan serta arah kedudukan anda menghadap untuk merakamkan gambar lokasi tersebut.

Justeru teknologi AR bukan sahaja boleh digunakan dalam sektor pembuatan serta seni sahaja malah ia juga boleh dikembangkan ke sektor pelancongan.

Malah, majalah untuk tujuan pengiklanan apa jua jenis produk yang dijual. Lebih menarik, syarikat tersebut telah diberi mandat untuk mengunakan teknologi tersebut dalam pementasan teater Muzikal Tun Mahathir yang pernah ditayangkan sebelum ini .

Jelas Amar, ia merupakan satu kejayaan kepada FRM kerana diberi kepercayaan untuk menyediakan prop yang terdiri daripada imej 3D bagi membantu menjadikan teater tersebut lebih menarik.

“FRM dipertanggungjawabkan untuk menyediakan beberapa babak yang memperlihatkan jasa Tun Mahathir membangunkan negara.

“Ia seperti babak di mana Isma Daniel (watak Tun Mahathir) mengangkat tangan lalu sebuah demi sebuah bangunan muncul dalam bentuk imej 3D di layar pentas,” ujarnya.

Bagi babak tersebut, beliau menggunakan teknik pengesanan wajah sebagai penanda bagi membolehkan komputer mengesan sekali gus mengeluarkan imej bangunan mengikut kehendak pelakon.

Selain itu, ketika babak diserang tentera Jepun yang menggunakan kapal terbang juga di dalam bentuk imej 3D.

Selain menjadi suatu yang berbeza, teknologi AR juga mampu mengurangkan kos membina prop yang sukar dan mahal untuk pementasan seperti Muzikal Tun Mahathir tersebut.

Ketika ditanya, adakah perancangan FRM selepas ini, Amar berkata pihaknya akan terus berusaha untuk memperkenalkan teknologi tersebut kepada orang ramai.

Ia berikutan teknologi AR antara teknologi yang sangat baru dan masih belum diperkenalkan secara meluas di negara ini.

Bagi yang berminat anda boleh melayari laman web syarikat tersebut di http://www.friendlyrabbitmedia.com untuk mendapatkan penerangan serta maklumat lanjut.

Saintis temui planet baru

Oleh Cassaleonova
Cassaleonova.wordpress.com


Gambaran kedudukan Gliese 581 dari Bima Sakti.


KETIKA isu kemunculan objek asing atau UFO begitu mencetuskan perasaan teruja dan ingin tahu di kalangan masyarakat, banyak fenomena lain berkaitan angkasa mengalami perkembangan menarik.

Sebenarnya alam semesta tidak ada batasannya. Terdapat banyak objek di angkasa dengan pelbagai bentuk dan pelbagai rupa.

Selain objek semula jadi seperti planet, bintang, bulan, asteroid dan komet, objek buatan manusia seperti satelit, Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) dan prob atau robot kapal angkasa merupakan sebahagian daripadanya.

UFO pula masih mengujakan manusia meskipun tidak ada bukti konkrit mengesahkan kewujudan mereka.

Di sebalik itu semua, pakar astronomi dan astrofizik mempunyai tanggungjawab lain. Antaranya membuat cerapan mengenal objek-objek terbaru berdasarkan isyarat yang diterima.

Pada tahun lepas, sekumpulan pakar astronomi melakar sejarah dalam pemetaan angkasa apabila mereka mengumumkan planet baru.

Apa yang menarik, planet itu mempunyai sifat yang memungkinkan untuk dihuni manusia.

Pencerapan terhadap planet itu dibuat sejak 11 tahun lalu. Tetapi kejayaan dicapai pada penghujung September 2010. Planet tersebut berada di luar daripada sistem suria kita dengan jarak lebih kurang 20.5 tahun cahaya (1.94 x 10 km) dari Bumi.

Penemuan kehadiran planet mengorbit bintang kerdil merah, Gliese 581 itu berada dalam lingkungan buruj Libra.

Selepas penemuan planet yang diberi nama Gliese 581b pada tahun 2005, kumpulan tersebut menemui planet Gliese 581 (c) , (d) ,(e), (f) dan g. Ini merupakan sistem yang mempunyai enam planet.

Pada planet keenam iaitu Gliese 581g didapati mempunyai sifat-sifat yang membolehkan adanya habitat atau dipanggil habitable zone.

Gilese 581 g itu ditemui oleh ahli-ahli astronomi Lick -Carnegie Exoplanet Survey diketuai oleh Prof. Steven Vogt yang merupakan profesor astronomi di Universiti California Santa Cruz bersama Paul Butler dari Institut Carnegie Washington.

Macam mana penemuan?

Menurut pakar astronomi tempatan dari Universiti Malaya , Prof Datuk Dr. Mohd. Zambri Zainuddin, penemuan tersebut berdasarkan pengukuran halaju jejarian sebanyak 122 cerapan dalam tempoh 11 tahun.

Kajian dibuat dengan menggunakan alat High Resolution Echelle Spectrometer (HIRES) yang dipasang di Mauna Kea Hawaii menggunakan teleskop berdiameter 10 meter iaitu Keck 1.

Penemuan juga berjaya dihasilkan dengan gabungan 119 cerapan lagi yang diperoleh dalam tempoh kiraan 4.3 tahun menggunakan High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS) dengan teleskop berdiameter 3.6 meter La Silla Observatory di Chile kepunyaan European Southern Observatory.

”Selepas ditolak isyarat yang terdahulu yang diketahui pada planet Gliese b, c, d, dan e maka terdapat dua isyarat baru iaitu dua planet tambahan yang masing-masing mempunyai tempoh putaran 445 hari bagi planet f dan 37 hari bagi Gliese 581 g maka ia dikenali sebagai planet baru,” ujarnya ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Oleh yang demikian, daripada kaedah tersebut, apa yang dilakukan ialah penyelidik-penyelidik berkenaan telah menyatakan bahawa berdasarkan jumlah pusingan 37 hari itu, data yang sangat jelas telah dikesan dengan hanya menggunakan peralatan HIRES sahaja yang menggunakan teleskop diameter 10 meter.

Manakala untuk set data HARPS sahaja tidak memadai atau mencukupi.

Berdasarkan penemuan tersebut, mereka menggabungkan data-data daripada dua teleskop berkenaan barulah ia menjadi kenyataan dan menerbitkanya dalam jurnal astrofizik bagi menyatakan penemuan bersejarah itu.

Malah Vogt telah menamakan planet Gliese 581g itu sebagai Dunia Zarmina mengambil sempena nama isterinya.

Planet kecil yang lain iaitu dari b hingga ke f dianggap tidak sesuai kerana terlalu kecil sedangkan Zarmina yang berjarak 1.94 x 10 kilometer dari sistem suria kita mempunyai keadaan fizikal yang berbatu dan atmosfera yang sesuai untuk membolehkan kehadiran air.

Berat atau jisimnya ialah antara 3.1 dan 4.3 jisim bumi dan berjejari 1.3 hingga 2.0 jejari Bumi.

Bagaimanapun menurut Mohd. Zambri, Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) perlu mengesahkan planet berkenaan memandangkan ada kelemahan daripada data peralatan HARPS .

Ini kerana katanya, dua minggu selepas planet itu dikesan, ahli astronomi Francesco Pepe dari Geneva Observatory (Switzerland) melaporkan bahawa analisis terbaru daripada 179 pencerapan selama 6.5 tahun yang diambil menerusi peralatan HARPS mengesahkan planet tersebut tidak dapat dikesan.

Pepe dengan itu mengesahkan bahawa data Vogts kurang tepat. Vogts pula yakin dengan data yang diperolehnya.

Sementara itu , perbezaan yang timbul daripada dua kumpulan terbabit mungkin berkisar bagaimana planet berkenaan mengorbit bintang kerdil merah berkenaan atau Gliese 581.

Menurut ahli astronomi Institut Teknologi Massachusetts (MIT), Sara Seager, Vogts menetapkan orbit sebagai bulat sempurna manakala Pepe berkata, orbit berkenaan bulat melengkung atau eliptik.

Disebabkan ada kumpulan itu maka, ini mungkin melibatkan ciri- ciri orbit planet ketika buat andaian.

Mengikut Seagar, dari cerapan tambahan dalam beberapa tahun lagi boleh meleraikan isu tersebut meskipun belum disahkan oleh kesatuan.

”Saya yakin IAU akan membuat keputusan dalam tempoh setahun dua untuk mengesahkan planet Gliese 581 g sebagai sah dan diterima,” ujar Mohd. Zambri.

Mohd. Zambri menambah dengan penemuan planet tersebut, ia secara logiknya membuktikan bahawa masih ada lagi planet di luar angkasa yang belum ditemui.

Malah katanya, terdapat 12 lagi objek yang perlu disahkan oleh IAU sama ada ia berstatus planet atau sebaliknya.

Wanita,, Siapakah?

Wanita, sering kali dianggap lemah oleh segelintir orang-orang yang kurang berfikiran terbuka dan orang-orang yang ‘doesn’t think outside of the box’. Bagi kita seorang lelaki kengkadang ya kawan 2 kalau xda wanita mesti merasakan kesepian, betul atau tidak? Ha inilah yang best ni,mengapakah mereka dianggap lemah? Golongan ini walaupun kurang mempunyai kekuatan yang setaraf dengan lelaki, tapi, ada tapi nya.. mereka juga terdiri daripada golongan yang mempunyai kuasa pemusnah. (Haa…jangan main2)… allright,. Steady la lelaki bila baca ini, jangan la cepat tergugat atau berfikiran songsang terhadap wanita setelah membaca article ini. Dalam siri yang pertama ini saya manjai a.k.a “cassanova manjai” in Fb mendedahkan (hahaha)……..

Yang pertama,Wanita yang pendiam adalah yang paling dahsyat cinta nya kerana mereka sering memendamkan apa yang dirasakan di dalam hati mereka. Kenapa dahsyat? Sebab, golongan wanita pendiam ini ialah mereka yang kurang membantah dan pemalu orang nya, hargai lah mereka yang pendiam ini insyaallah bahagia sampai ke akhir hayat. Wanita pendiam juga kurang dosanya di dunia sebab mereka diklasifikasikan jarang atau kurang la nak bergosip sana-sini. Tapi jangan cepat mudah teperdaya, mungkin mereka baik di depan anda tapi tidak sebaliknya.. wanita pendiam adalah yang “caring” dengan anda, tahukah anda? Mereka tidak menunjukan seperti yang anda inginkan ‘demand’ bagi seorang lelaki tapi ianya perlu dihayati sifat2 nya barulah anda dapat memahami erti sebenarnya niat wanita ini.. kadangkala bila mereka sedih mungkin anda tidak akan tahu adakah mereka sedih atau pun tidak, mereka ini pandai melindungkan air muka yang sedih dan berlagak gembira di samping anda, sebagai lelaki anda haruslah mendetect apa-apa sekali pun perubahan terhadap wanita anda, perasaan mereka iaitu ‘emosi’, reaksi terhadap sesuatu perkara dan yang lain-lain lagi yang seumpamanya.. mereka juga alpa seperti manusia yang lain nya, inilah masa anda untuk mendetect setakat mana perasaan mereka itu terhadap anda.. setakat ini buat masa ini, kerana saya amatlah kekurangan idea pada masa ini, harap maaf para pembaca semua jikalau apa yang saya tulis ada bersangkut paut dengan anda. Untuk komen atau ada idea yang menarik ingin dikongsi kan bagi menghangatkan lagi blog ini sila tinggalkan komen anda ye… makseh…

 

Kami berjalan melalui semua kemungkinan di upgrade, dari bertukar monitor ke CPU menggantikan.

Setelah tiga tahun bersama, hal-hal yang tidak sama antara anda dan PC anda. Sementara teman-teman bermain game baru pada mereka berkilau baru all-in-satu mesin, persidangan video di Skype dengan mereka built-in Webcam, dan menjalankan Aero berlagak edisi Windows Vista, mesin kikuk lama anda tidak akan menangani semua itu.

Kami sudah dibahas beberapa trik perisian sederhana untuk mempercepat komputer anda sebelum anda pergi dan mula membeli bahagian baru, tapi pilihan terakhir – upgrade – layak mendapat panduan dalam dirinya sendiri. Jadi di sini adalah: panduan pemula untuk upgrade PC anda yang menjelaskan apa yang ada di luar sana, apa yang akan lakukan untuk anda, dan apa yang diharapkan ketika anda memasang sendiri. Anda akan ingin untuk menyiasat lebih lanjut beberapa upgrade yang lebih kompleks sebelum melakukan mereka, tapi jika anda hanya ingin mendapatkan gambaran tentang kemungkinan, anda telah datang ke tempat yang tepat.

Menjelaskan bagaimana melakukan upgrade setiap langkah demi langkah akan menjadi luar liputan artikel ini, tapi kami menyertakan beberapa penjelasan dasar tentang bagaimana pemasangan pergi untuk memberi anda beberapa idea apakah itu sesuatu yang anda bahkan ingin melihat ke dalam. Jika memegang pemutar skru dan membuka komputer anda suara OK, tapi muncul kerepek keluar dari soket dinding dan berurusan dengan goop terma membuat anda mual, anda akan tahu yang upgrade untuk mengejar dan yang untuk menjauh dari.

Siap untuk membawa desktop jompo sampai dengan kelajuan?

Mudah Apakah ini: Tidak Tools Diperlukan

Sebelum anda membuka kes anda, pertimbangkan apakah keperluan anda dapat dijaga dengan penambahan sederhana di luar kotak. Menggunakan kabel sendiri, anda akan dapat menambah segala sesuatu dari sebuah monitor yang lebih besar untuk rumah-goyang speaker, hard drive bersaiz terabyte, dan bahkan hardware yang secara tradisional harus masuk ke dalam, seperti peranti video capture dan kad suara. Bahagian terbaik: Pemasangan biasanya hanya plug-and-play.

Dual Monitor Setup
Jika skrin 17-inch wimpy yang datang dengan anda Compaq saja tidak memotong lagi, mungkin sudah saatnya untuk upgrade. Tapi jangan hanya pergi dan membeli yang terbesar yang anda mampu: Tidak setiap komputer boleh setiap drive saiz skrin, sehingga anda perlu mencari tahu apa yang anda boleh mengatasinya. keluar Dig (atau Google) untuk manual pada adaptor video yang ada untuk mengetahui seberapa tinggi ia akan pergi. Dengan PC paling moden, anda relatif aman melangkah sampai dengan resolusi 1080p (1920 x 1080) yang juga berlaku menjadi ukuran monitor popular.

Cari untuk menambah monitor kedua, bukan menggantikan yang anda miliki? bergerak Smart, jika anda mempunyai bilik. Anda perlu memastikan anda mempunyai output memaparkan dua untuk melakukannya, jadi menyemak semula kes PC anda. Bahkan jika anda mempunyai satu VGA (analog) dan satu DVI (digital), anda akan mampu melakukannya. Memandu monitor LCD dengan kabel VGA kurang dari ideal, tetapi sebenarnya, litar untuk menukarkan analog ke digital dalam monitor sangat baik, kebanyakan orang tidak boleh membezakan. Jika monitor anda inginkan tidak sesuai dengan output pada komputer anda, anda sentiasa boleh melabur di adapter untuk membuatnya bekerja.

Untuk maklumat lebih lanjut tentang memilih monitor baru, lihat panduan monitor pembeli kami dan belanja podcast tips.

Iomega Prestige 1 TB External Hard DriveExternal Hard Drives

Swapping out hard drive dengan semua fail dan sistem operasi sudah di atasnya boleh menjadi rasa sakit besar, itulah sebabnya mengapa banyak orang memilih untuk hanya menambah drive baru di samping bukan asli. Dengan model luaran, anda perlu memperhatikan paling untuk bagaimana hal itu akan disambungkan ke PC anda. Beberapa antara muka membawa data lebih dari yang lain, yang boleh menjadi perhatian utama apabila anda mula menyemak imbas fail besar. Dan jika anda memilih yang salah, anda mungkin tidak mempunyai cara untuk bersambung itu sama sekali. Antara muka yang paling umum adalah Universal Serial Bus, atau penyambung USB. USB 2.0 standard memindahkan data pada 480 Mbit / s, yang lebih dari cukup untuk sebahagian besar pengguna rumah. Untuk langkah lebih cepat, anda boleh beralih ke antara muka FireWire 800, yang bergerak data 786 Mbit / s, tetapi itu jauh kurang umum, kecuali jika anda memiliki sebuah Apple, dan anda akan membayar premi untuk banyak peranti yang menyokongnya. Untuk kelajuan yang tertinggi, standard eSATA relatif baru adalah raja.Anda tidak akan menemukan penyambung pada peranti banyak – kebanyakan laptop yang lebih baru – tapi sejauh interface terpantas, dengan throughput maksima sebanyak 3,000 Mbit / s.

Check out ulasan sendiri hard drive luaran kita untuk memilih model yang sempurna bagi anda.

Pembicara

Melangkah naik dari speaker desktop jus-tempat berukuran ke sepasang pembesar suara dengan beberapa gerutuan serius boleh membuat semua perbezaan untuk menonton filem dan bermain game. speaker stereo biasa (dua saluran) yang sangat mudah untuk swap: Hanya mencabut satu plag dan penyambung dalam satu yang berbeza. Jika anda mencari, saluran 5.1 atau bahkan 7.1 channel surround setup, hal mendapatkan sedikit lebih kompleks. Semak buku manual kad suara PC anda lihat apakah anda dapat menangani format surround yang anda cari. Umumnya, jika anda sekurang-kurangnya mempunyai tiga jack warna di belakang, kau baik untuk suara 5.1 channel, kerana masing-masing jack membawa dua saluran, menambah hingga enam.Bahkan kebanyakan motherboard dengan suara onboard biasanya menyokong tetapan gaya, tapi 7.1 biasanya memerlukan kad suara khas. Apapun yang anda pilih, hookup biasanya hanya masalah sederhana yang berpadanan jack audio berwarna sebelum anda dengar jagoan peluru oleh, bom tangan meletup di sebelah kanan anda, dan tetangga memukul-mukul langit-langit dengan sapu.

Rujuk sendiri koleksi digital Trend ‘tinjauan speaker PC untuk membantu mencari sebuah sistem, dan melihat PC World’s tarikh (tapi masih relevan) panduan untuk sistem pembesar suara PC untuk maklumat lebih lanjut tentang format surround sound yang berbeza.

Aksesori Kandungan

Fleksibiliti dari penyambung USB dan FireWire telah menyebabkan array tak terbatas peranti bagi mereka (yang paling aneh yang kita sudah diakui di babak kami dari 10 Aneh dan Wild USB Devices). Jika anda mencari sesuatu yang lebih praktikal, pertimbangkan jelas mouse dan keyboard untuk keselesaan lebih, kad suara untuk audio yang lebih baik, peranti capture video seperti Pinnacle’s Dazzle yang membolehkan anda menangkap rakaman analog pada PC anda, adapter Wi-Fi, dan bahkan hub untuk menambah port bahkan lebih.

Intermediate: Loosy Lefty, Righty keterdekatan

Siap untuk mengintip ke dalam bahawa sarkofagus baja dan melonggarkan baut atau dua? Prospek boleh menegangkan, tapi selepas anda masuk, anda akan menyedari tidak banyak yang terlalu itu setelah anda boleh melewati sarang tikus membingungkan tentang kabel. Ambil sendiri pemutar skru Philips dan tali pergelangan tangan anti-statik untuk menjaga dari menggoreng elektronik sensitif anda dengan kejutan statik, dan anda siap untuk upgrade ini sederhana.

Upgrading RAMRAM Bahkan yang paling mencabar secara teknikal non-Geeks biasanya dapat menarik ini dari salah satu. (Untuk cadangan pada apakah atau tidak anda memerlukan lebih banyak RAM, lihat panduan kami untuk mempercepat PC anda dan membimbing anggaran upgrade.) Untuk mengetahui berapa banyak RAM yang motherboard anda boleh mengendalikan, anda harus cek manual, seperti dengan sebahagian besar hal – dan pastikan anda menyemak kelajuan yang anda perlukan, juga. Ini akan membaca sesuatu seperti “PC2, -6400” yang pada dasarnya adalah sebuah rating kelajuan. Jangan keringat nombor. Beli barang yang sama dan mendapatkan sebanyak motherboard anda akan membolehkan – biasanya 4GB. Ini murah. Pemasangan memerlukan masa lima minit: Setelah muncul kes pada PC anda, anda akan perlu mencari motherboard (hal yang terbesar di sana, tidak boleh kehilangan itu) dan mendapati RAM yang ada (yang kelihatan seperti ini). Video di samping setiap modul akan bebas dari motherboard, membolehkan anda untuk bergoyang keluar yang lama dan gambar dalam yang baru, maka refasten klip. Tamparan penutup kembali, dan anda sudah selesai.Proses pemasangan RAM telah tertutup mati, sehingga anda seharusnya tidak mempunyai masalah mencari panduan langkah demi langkah untuk memandu anda melalui khusus, tapi kami suka down-to-bumi panduan bergambar Lifehacker di subjek. PCWorld juga menawarkan beberapa cadangan hebat di persis bagaimana untuk memilih RAM anda sebelum pemasangan.  Samsung 256GB Flash SSDInternal Hard Drives

Jadi, semua filem, lagu dan permainan akhirnya diisi drive saham anda sampai penuh. Waktu untuk add on. Mujurlah, drive desktop 3.5-inci belum pernah murah – anda boleh mendapatkan terabyte penuh (1,000 GB) untuk sekitar $ 100 sekarang, jika anda membeli-belah di sekitar. Hanya pastikan anda membeli satu dengan antara muka yang tepat: komputer lama menggunakan ATA selari (juga dikenali sebagai IDE) penyambung, sementara yang lebih baru menggunakan penyambung SATA. Sekali lagi, rujukan manual komputer anda adalah cara terpantas untuk mencari mengetahui yang anda miliki dalam diri. Prestasi pecinta akan mencari baik hard drive standard yang berputar hingga 10.000 RPM, atau drive solid-state, yang menggunakan flash memory untuk memberikan kelajuan lebih cepat, tetapi juga kos yang jauh lebih banyak. Jika simpanan tipis lebih perhatian anda, 7.200 RPM atau bahkan 5.400 RPM drive akan bekerja dengan baik.

Menyambung Facebook drive biasanya soal menggelangsarkannya ke drive bay kosong, menyambung Facebook kuasa dan kabel data (baik IDE atau SATA) dan memastikan itu muncul ketika anda boot. Pada setup yang lebih tua, anda mungkin perlu dipusingkan dengan konfigurasi jumper untuk menetapkan drive sebagai master atau hamba, yang pada dasarnya mengatakan kepada mereka cara berkongsi kabel yang sama. Sadis, kita tahu.

Tom’s Hardware Guide memuat melihat beberapa drive yang paling popular di pasaran baru-baru ini, yang membuat membaca baik untuk sesiapa pun mempertimbangkan pembelian hard drive akan.

Asus EN7900GSGraphics Cards

Untuk gamer, tidak ada bahagian yang lebih penting dari peranti keras dibandingkan dengan prosesor grafik. Hal ini boleh membuat atau merosakkan prestasi dalam permainan yang paling, dan jika saat ini anda bekerja dengan prosesor grafik terintegrasi (artinya itu dibina terus ke dalam motherboard anda, bukan pada kad yang berasingan), membeli bahkan murah kad grafik akan memberikan anda salah satu daripada terbesar melompat maju dalam hal prestasi.

Menjelaskan cara memilih salah satu daripada pilihan rahang-putus tidak akan memakan masa, tapi untungnya, kami sudah menyusun panduan yang komprehensif tentang cara untuk memilih satu keluar.

Apa yang boleh anda harapkan selepas UPS titis it off di depan pintu anda? Anda perlu mencari kad tua di motherboard anda, buka skru tunggal memegang di sana, mengangkat tuil pengunci pada motherboard (jika anda berurusan dengan kad PCI-E) dan cabut. Tolak kad baru anda di, menguncinya di sana ketat, dan jalankan PC anda. Anda perlu pop di CD termasuk untuk memasang driver, tentu saja, tapi setelah itu, harus lancar.

Kad PCI

Cari kad Wi-Fi dalaman, kad bunyi, atau bahkan sesuatu yang unik seperti kad Ethernet aftermarket untuk sebuah PC lama yang tidak mempunyai satu dibina? Mereka semua menggunakan motherboard anda slot PCI, yang seperti bay pengembangan semua-tujuan hampir segalanya. Asalkan anda mempunyai satu kosong, menambah kad baru biasanya yang sederhana seperti membuka kes anda, meluncur di hardware segar, ikat satu skru, dan boot up untuk memasang driver.

Sulit: Dimana Nerds Takut untuk Tapak

Menyingsingkan lengan baju anda, kita akan di dalam. Kami tidak akan pernah berniat untuk menakut-nakutkan sesiapa pun menjauh dari pengubahsuaian berikut ini – dan para pakar PC bisa tertawa bahawa kita bahkan telah diberi label mereka sukar – tetapi upgraders pemula pasti akan harus melakukan kerja rumah mereka sebelum menyelam masuk

Intel Core 2 Extreme Quad-CoreCPU

Tidak ada satu perselisihan yang prosesor adalah salah satu bahagian yang paling penting dari prestasi komputer, tapi hanya peminat peranti keras yang nyata biasanya untuk meng-upgrade mereka. Mengapa? Ini memerlukan sedikit kerja lebih dari upgrade kami yang lain.

Pilihan anda untuk prosesor ini sangat terhad oleh motherboard anda. Selain keterbatasan fizikal memastikan ia mempunyai nombor yang benar pin di tempat yang tepat, sebuah prosesor hardware dengan keperluan lain onboard motherboard (sebuah “chipset”) berfungsi, sehingga setiap motherboard yang diberikan boleh benar-benar hanya menangani pelbagai sempit prosesor.Anda akan perlu melihat manual motherboard anda untuk melihat apa kelajuan dan konfigurasi dapat menangani. Perlu diingat bahawa anda tidak akan pernah dapat membuat lompatan ekstrim, seperti dari prosesor single-core 1.6GHz untuk prosesor quad-core 3.0GHz, atau setara sesuatu. Itu akan memerlukan motherboard yang baru.

Setelah melakukan kajian untuk melihat apa jenis baru dari prosesor anda boleh mengendalikan, anda harus memesannya, bersama-sama dengan panas yang sesuai sink – sepotong logam dan peminat yang duduk di atas prosesor untuk membantu mengusir semua panas itu melontarkan off. Padam prosesor tua cukup sederhana: mengangkat klip pemegang heat sink, memadam heat sink, lalu membaling tuil lama menempel ke sisi soket prosesor untuk melepaskan cip itu sendiri. Cip baru hanya akan cocok dengan satu cara – anda tidak boleh kedudukan “salah,” tetapi pastikan gambar dalam mudah dengan perlawanan sangat sedikit, atau anda akan menekuk pin cuba untuk memaksa itu. Kunci tahap kembali ke posisi bawah, dan itu masuk Sebelum anda menaruh kepala merosot kembali di atas, walaupun, biasanya anda akan perlu menyebar beberapa pelincir terma di atas, yang akan membantu memindahkan pemanas dari prosesor ke heat sink . Pasang heat sink baru, pasang di fan mana yang lama digunakan untuk plug-in, dan kau goyang sebuah megahertz beberapa lagi.

Untuk sesuatu yang visual sebagai memasang CPU, kami menyarankan video penggunaan, seperti versi ini terdapat di eHow.com.

Cooling HP Firebird Liquid CoolingOverclocking & Advanced Cooling

Adakah anda menyedarinya atau tidak, prosesor, GPU dan RAM di komputer anda dapat menjalankan secara signifikan lebih cepat daripada yang mereka lakukan sekarang. Mereka hanya akan menghasilkan panas lebih banyak, jalankan dengan kestabilan kurang, dan menyedut kuasa turun lebih.

Proses Pemerahan ini prestasi tambahan hardware anda disebut overclocking. Muat prosesor 2.0GHz, set untuk berjalan pada 2,2 GHz, dan anda telah “overclock” itu. Kedengarannya sederhana, namun proses benar-benar menarik dari dapat – dan telah – kelantangan diisi.

Sebahagian besar kompleksitas muncul lebih menjaga hal-hal yang keren. Hal-hal yang lebih cepat berjalan, semakin banyak panas yang dihasilkan, dan semakin besar kemungkinan mereka untuk menjalankan unreliably. Jika anda dapat menjaga mereka sejuk, anda boleh mendorong mereka lebih lanjut. Sebahagian besar overclocker mencapai hal ini dengan lebih besar, heatsink lebih baik, dan lebih keras, fans lebih cepat. Tetapi sebagai perintis awal hobi dijumpai, hidup dengan komputer yang terdengar seperti enjin jet bisa sangat menjengkelkan, begitu banyak overclocker moden lebih suka pendingin cair. Daripada udara yang bergerak melalui sirip pada heat sink, rig ini bergerak cecair, yang menangkap panas lebih berkesan dan menghilang lebih mudah melalui radiator yang dipasang strategik di suatu tempat ke arah luar kes ini. Mereka bekerja lebih baik, mereka berjalan lebih tenang, dan mereka kelihatan teknologi tinggi kerana semua tabung berjalan di mana-mana. Mereka juga jauh lebih sukar untuk membina.

Kami akan menyimpan khusus langkah-demi-langkah dari topik ini, terutama dalam untuk hari lain, tetapi overclocker calon-calon dapat menemukan banyak maklumat tentang itu ke arah TomsHardware, dan [H] ard | OCP.

Alienware Display

Alienware ALX

Alienware is a well-established name in the gaming system market. When you buy an Alienware machine, you can expect to get a PC that will perform well and come with a ton of extra goodies – and the price tag that goes along with such quality. The water-cooling potential for this case is phenomenal – the huge radiator was overkill for our system and would have no problem in almost any warm room or LAN party conditions. However, aside from all of the greatness you get, we found some problems.

Our system had traces of coolant in the case, as well as on the cables and connectors. This would indicate that it was hastily put together. Yet we must compliment Alienware in their extremely good cabling, which appears to be the product of time well spent on making things fit the right way – and out of the way.

It seemed that Alienware did not do a full “burn in” of our system with the overclocking settings of 8%. Our system simply could not run some of our tests without crashing. This is unacceptable when spending a small fortune on a computer. It should just work right out of the box.

Considering all of the value added to this system we simply expected more from the final product. The system should have blown us away – sorry to say, but our prediction failed us. However, we are confident that Alienware would not push the customer’s system like they did with our review system.

 

No.1-

Area-51® ALX AlienWare.

The new Area-51® ALX is Alienware’s most powerful desktop, giving you the most bone-shaking, body-quaking performance in the universe. With the highest overclocked CPUs, the most extreme graphics and new aggressive design, you’ll be the deadliest force that’s known and feared by all other gamers. Go ahead — the bragging rights are now yours.

The Fastest Speeds Possible

Accelerate your gaming speed to heart-stopping levels with Intel®Core™ i7 975 Extreme processors, pre-overclocked by Alienware’s experts for ultimate power. Get the advantage of CPUs pushed up to two or three additional bin speeds — as high as 3.86GHz. With the highest overclocked speeds around, you’ll be amazed by what you can do.

The Ultimate Visual Experience™

Conquer and destroy any competition with the most powerful graphics in the universe. ATI CrossFireX™ and NVIDIA® SLI graphics deliver higher frame rates at HD resolutions, all while maxing out game settings. Choose the GPU brand that best fits your needs. Then add a second graphics card to experience a new level of spectacular performance — all of it cooler and quieter, thanks to the liquid-cooled configuration.

ATI CrossFireX – Dominate any game with the ultimate multi-GPU performance gaming platform, enhanced by the latest Microsoft DirectX technology.

Alienware Area-51 ALX Desktop

2.

XBox 360

The Xbox 360 Console with Kinect. Kinect brings games and entertainment to life in extraordinary new ways—no controller required. Easy to use and instantly fun, Kinect gets everyone off the couch moving, laughing, and cheering. See a ball? Kick it. Control a HD movie with the wave of the hand. Want to join a friend in the fun? Simply jump in. Wi-Fi is built-in for easier connection to the world of entertainment on Xbox LIVE, where HD movies and TV stream in an instant. Xbox 360 is more games, entertainment, and fun.Xbox 360 4GB Console with Kinect

Xbox 360 250GB Hard Drive

Upgrade your 4GB Xbox 360 console and take your entertainment to the next level! Play, watch, save, store. The massive 250GB hard drive has plenty of space for games, high-definition TV and movies, Games on Demand, game demos and add-ons, music, plus so much more. It’s the easiest way to get the most from your Xbox 360.

hdd

3.

Ps3

Sony PS3™ System

The best games. Period.

Play on your own, with friends, and online

From the hottest new releases to PS®one classics, PlayStation®games feature rich graphics, robust game-play, deep storylines, single and multiplayer action, and tons of trophies. Play with friends in your living room or battle hundreds of people around the country in epic multiplayer online games.

Fully Loaded

Everything you need,
right out of the box

The new PlayStation®3 system is pretty, yes. But it’s what’s on the inside that counts: a Blu-ray™ player, expanded 160GB or 320GB hard drive, and built in Wi-Fi. Don’t hate the PS3™ system because it’s beautiful, play it because it has everything you need.

The future of high-definition

Built-in Blu-rayTM Player, HDMI output for true HD 1080p resolution

If you love playing games and watching TV and movies in HD, then the PS3™ system offers the best possible viewing experience with your HDTV. Glorious 1080p resolution puts the whole world in focus. Everything is crisp, clean, perfect. But if things start getting fuzzy, we do have some advice: approach TV with damp paper towel. Wipe. Wipe some more. Return to couch. Enjoy.

The future of high-definition

 


 

 



Choosing a Gaming Video Card for your PC

Choosing the right gaming video card for your needs can be a tough decision for many. There are so many different graphics cards out there, all with different specs and features, it’s hard to know what is best for you.

This article will discuss the various factors you should consider when buying a video card, so you can make a better buying decision.

Your gaming video card will be responsible for producing the dazzling 3D graphics and effects seen in the latest computer games. A better graphics card makes for a better 3D gaming experience, so gamers should choose the best video card they can afford.

 

AGP or PCI Express

There are two ways to connect your graphics card to your motherboard, via an AGP or PCI Express slot.

Generally, a motherboard will only support one these slot types. So you need to make sure which it is before looking for a video card.

AGP has been the norm for a long time now, but it is old technology.

PCI Express is the new kid on the block, and it’s only a matter of time until it completely takes over from AGP. The benefit of PCI Express is that it can handle a greater data throughput than an AGP slot.

PCI Express offers performance of up to 4X faster than the fastest AGP slot. It’s relatively new technology, and it isn’t being used to its full potential yet. Although, we predict that games released in the next 1-2 years will make full use of PCI Express technology.

Another advantage of PCI Express is you can connect more than one video card to your computer. This is impossible with AGP, a motherboard can only ever have one AGP slot.

If you’re simply upgrading your gaming computer with a new video card, you should check whether your motherboard supports AGP or PCI Express, and then choose a card accordingly. Don’t worry if your motherboard has an AGP slot. Even though it’s not the latest technology, AGP is going to stay around for a long time. Many of the best video cards come in AGP versions.

On the other hand, if you’re building a new system from scratch, you have the choice. We recommend choosing a gaming video card with PCI Express, and a motherboard that supports it. As we said before, the games of the future will soon harness the power of this new technology, leaving AGP in the dark. So by choosing PCI Express now, it will save you the upgrade later when AGP becomes obsolete.

Also, don’t confuse PCI Express with PCI. A long time ago you would connect your graphics card through a PCI slot on your motherboard. This is very slow compared to todays standards, and is completely outdated.

 


Screenshot from id Software’s Doom 3

 

 

ATI or nVidia

Very much like the CPU market, there are two companies that dominate the world of gaming video cards, ATI and nVidia. They make the best video card chips in the world. ATI is responsible for the Radeon series, while nVidia is behind the GeForce line of cards.

Although ATI and nVidia make the graphics card technology you see in all the latest cards, they don’t actually sell them themselves. They license their best video card chips to companies such as GeCube, Saphire, Asus, and ABit (just to name a few) who then sell their own variants on the original technology.

 

Rendering Features

The speed and efficiency of the GPU isn’t the only thing that counts. The latest 3D games and software make use of advanced 3D rendering effects such as anti-aliasing, anisotropic filtering, bump-mapping, pixel shaders and much more.

If you run a game that was written with such features in mind, and your graphics card doesn’t support them, you will experience a significant performance loss, or at worst the game won’t run at all. The best gaming video cards on the market try to keep up with all the latest 3D rendering techniques in the software world.

 


Screenshot from Valve’s Half Life 2

 

 

Other Functions

Video cards provide other functions apart from rendering 3D graphics. For example, you can have high-definition output, output to a TV screen, or to multiple monitors. If you want such features, be sure to check if they’re listed on the box.

 

  • DVI: This is a higher-definition output used with newer monitors and some high-end TVs. Connecting to your monitor via DVI offers better image quality than the standard VGA connection. If you want to take advantage of DVI, buy a graphics card and monitor that supports it.
  •  

     

  • TV-Out: If you wish to display the output of your video card onto a TV screen, you will need a graphics card that supports TV-Out. Many of the best video cards on the market have this feature, aswell as budget-line cards. You connect your graphics card to a TV using an S-video connection. If you have an older TV with an RCA input instead of S-video, you will need an S-video to RCA adaptor.
  •  

     

  • Dual Monitor Support: If you want to split your video output across two monitors, you will need dual monitor support on your graphics card. This feature is useful for developers, engineers, designers, and multi-taskers who wish to view many different windows on their desktop at once. Usually, one output will be VGA and the other DVI. Learn more about dual monitor video card setups here.

 
Don’t forget about NVIDIA’s SLI and ATI’s CrossFire technology. You can learn all about these multiple GPU technologies with our guides:

What Is NVIDIA SLI?
What Is ATI CrossFire?

 

Choosing Your Gaming Video Card

Now that you have a little background information on the features of a video card, you can start to make your decision on what is the best gaming video card for your needs.

Unfortunately choosing a gaming video card can be quite confusing. There are so many different models and different varieties of each model, it can be overwhelming. ATI and nVidia also have different naming conventions that can cause added confusion. Check out our guide on the best video cards of 2010 to help you with your choice.

 


Screenshot from Call of Duty 4: Modern Warfare 2

 
Selecting a gaming video card all depends on your needs and budget. The graphics card is perhaps the most important component in a gaming computer. Gamers should purchase the best video card they can afford. You can find the best deals on video cards online hereicon.

 

 

If you’ve bought a gaming video card and need help on installing it, then check out our step by step guide on Installing A Graphics Card.

 

How To Quiet Down PC Noise

Want to build a quiet computer that will run as silent as the night? Here you can learn how to quiet down PC noise. Let’s face it, a noisy pc can be very annoying and sometimes even unbearable.

Imagine you have just built or bought your dream gaming pc, containing a very fast CPU, high-end graphics card, lots of quality RAM, and all the other bells and whistles that modern gaming computers have.

 

 

So you start up one of your favourite games and you are amazed at your new PC’s performance. But there’s just one thing getting in the way of your enjoyment, the damn thing is so freakin’ loud! Inside your dream (turned nightmare) PC, the CPU fan is spinning like crazy causing a lot of noise, the video card cooling system is also screaming its head off, your hard drive is spinning at 7200 repetitions per minute, not to mention the multiple case and power supply fans. All this adds up to making your running PC louder than a jet (Ok, maybe not that loud but you get the point).

Well if you’re in that situation then you’ll be glad to know there’s a lot you can do to kill the noise and end up with a very quiet computer. There are many good reasons to quiet your PC down, or build a new silent one. The information we have here can help you build a quiet PC. Even if your PC is only relatively loud and you want to make it as silent as possible, then you can do that too. There are quite a few different ways to reduce noise levels to make a quiet computer.

The components that could be contributing to the noise are your computer’s case fans, CPU fans, power supply fans, video card fans, the hard drive, and even optical drives.

The main sources of noise in a PC is the CPU fan, power supply, and the case fan. These are the main three culprits, but there are other sources of noise too such as the hard drive, motherboard fan, video card fan, and optical drive.

So if your computer is too loud for your liking, then firstly find out where the noise is mostly coming from. Open up your case whilst your computer is running and try to pinpoint the exact component/s that is doing the damage. You might find the noise is a combination of different parts.

Or if you’re building a new PC, keep all this information in mind as you are choosing all your components. Here are some guides to reduce noise from the specific parts that are typically noisy:

Quiet CPU Cooling Guide
What Is Computer Liquid Cooling?
Tips for a Quiet Computer Case and Fan
Quiet Computer Power Supply
Silent Video Card Guide
Quiet Hard Drive Tips

All these parts can cause a PC to be noisy, especially if they are just stock parts with stock fans. You can browse a range of cooling parts from leading companies online hereicon to help make your PC as silent as possible. We recommend buying from there because of their great products, lowest prices, and top-notch customer service and shipping.

 

 

Yang pertama, 1.- http://www.gametop.com/

2.http://www.fullgames.ro/

3.http://www.funny-games.biz/full-games/

4.http://www.myrealgames.com

5.http://www.myrealgames.com/

6.http://www.download-free-games.com/download/cat/freeware/

7.http://www.gamehouse.com/

yang terbaik saya syorkan:- Laman Web Ini.:- http://www.fullfreepcgames.com%5Bcopy paste kan ke URL anda]

easy bcdPada saat ini di dunia pasar sangat banyak diminati penggunaan notebook atau netbook dengan pertimbangan cukup ringan, mobilitas dan dengan harga yang ringan pula. Namun ada satu masalah yang sering terjadi yaitu ketika akan menginstall ulang sistem operasi. Mengapa? Karena netbook tidak memiliki DVD Room drive dari mana kita bisa menginstall. Untuk mengakali kekurangan ini, solusinya adalah menginstall windows dari flash disk. Inilah cara Membuat Bootable Windows 7 USB Drive
Dalam proses ini kita akan menggunakan salah satu software full gratis untuk membantu kita yaitu EasyBCD. Harap dicatat bahwa proses ini harus dikerjakan pada laptop yang mempunyai DVD Room drive dimana kita akan memasukkan DVD Sistem Operasi Windows 7
Persiapan: siapkan EasyBCD dan terisntall di laptop/komputer yang akan digunakan. Siapkan juga sebuah flash disk kosong dengan kapasitas minimal 8GB.
Inilah caranya;

  1. Silakan unduh EasyBCD dari sumbernya (http://neosmart.net/dl.php?id=1) dan langsung install
  2. Setelah itu silakan jalankan EasyBCD .
  3. Silakan colok USB flash drive tadi ke PC dan kemudian silakan format dalam FAT 32 file system. CCLEANER1
  4. Jalankan EasyBCD dan klik tombol Bootloader Setup.ccleaner2
  5. Disini dibawah box [Create Bootable External Media], silakan pilih USB drive yang anda masukkan tadi. ccleaner3
  6. Selanjutnya klik [Install BCD] dan tunggu hingga proses selesai. Jika proses ini selesai, silakan klik [Yes] untuk melanjutkan.ccleaner4
  7. Selanjutnya masukkan DVD instalasi kedalam DVD Room dan copy semua file instalasiWindows 7 ke dalam USB flash drive. Tunggu proses copy sampai selesai.ccleaner4
  8. Setelah proses copy selesai, maka bootable Windows 7 USB flash drive siap digunakan. Semoga berhasil

Catatan : tool ini tidak dapat digunakan untuk membuat XP bootable drive.

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.